Rakentamislupa
Rakentamislaki on astunut voimaan 1.1.2025. Maankäyttö- ja rakennuslaki muuttui alueidenkäyttölaiksi ja sen korvasi suurimmaksi osin rakentamislaki. Uuden lain myötä poistuu käytöstä toimenpide- ja ilmoitusmenettely ja jatkossa lupamenettelynä ovat rakentamislupa, maisematyölupa ja purkamislupa.
Lupaa tulee hakea lupapiste.fi palvelun kautta. Toimitettujen suunnitelmien tulee olla koneluettavassa muodossa, eikä valokuvia, käsin piirrettyjä tai skannattuja suunnitelmia tulla hyväksymään.
Paperisia rakentamislupahakemuksia ei oteta enää vastaan rakennusvalvonnassa.
Rakennuksen rakentamiseen tarvitaan rakentamislupa. Rakentamislupa tarvitaan myös sellaiseen korjaus- ja muutostyöhön, joka on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen, sekä rakennuksen laajentamiseen tai sen kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen. Muuta kuin edellä tarkoitettua rakennuksen korjaus- tai muutostyötä varten tarvitaan rakentamislupa, jos työllä ilmeisesti voi olla vaikutusta rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen tai terveydellisiin oloihin.
Uuden rakennuskohteen rakentaminen edellyttää rakentamislupaa, jos kohde on:
1) asuinrakennus
2) kooltaan vähintään 30 neliömetriä tai 120 kuutiometriä oleva rakennus
3) kooltaan vähintään 50 neliömetriä oleva katos
4) yleisörakennelma, jota voi käyttää yhtä aikaa vähintään viisi luonnollista henkilöä
5) vähintään 30 metriä korkea masto tai piippu
6) vähintään 2 neliömetrin suuruinen valaistu mainoslaite
7) energiakaivo
8) erityistä toimintaa varten rakennettava alue, josta aiheutuu vaikutuksia sitä ympäröivien alueiden käytölle.
Vaikka rakennuskohteelle ei vaadittaisi lupamenettelyä, ei rakentaminen ole täysin vapautettua. Rakennushankkeeseen ryhtyvän on varmistettava rakentamisen täyttävän kaavoituksen, rakentamis- ja palomääräysten sekä kunnan rakennusjärjestyksen vaatimukset ennen toimenpiteeseen ryhtymistä.
Halutessaan rakennushankkeeseen ryhtyvä voi hakea erillistä päätöstä sijoittamisesta sijoittamisluvalla. Lupahakemukseen on liitettävä selvitykset, joiden perusteella kunta voi arvioida rakentamislain 44–46 §:ssä säädettyjen edellytysten täyttymisen. Selvityksenä on toimitettava tiedot massasta ja julkisivusta sekä sijoittumisesta rakennuspaikalle, ajoyhteyden järjestämisestä sekä alueille, joilla on tai on tarkoitus toteuttaa kunnallistekniikka, tieto, mistä kohti rakennuksen on siihen tarkoitus liittyä.
Myös rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen olennaista muuttamista varten tarvitaan rakentamislupa. Rakennuksen osalla tarkoitetaan huoneistoa, sen osaa tai rakennuksessa olevaa muuta tilaa, kuten askarteluhuonetta, pesutupaa, varastoa ja autotallia. Luvanvaraisuutta harkittaessa otetaan huomioon käyttötarkoituksen muutoksen vaikutus kaavan toteuttamiseen ja muuhun maankäyttöön sekä rakennukselta vaadittaviin ominaisuuksiin. Lupaa edellyttävänä käyttötarkoituksen muutoksena pidetään muun ohella loma-asunnon käytön muuttamista pysyvään asumiseen tai kun asuntoa aletaan käyttää toimitilana tai päinvastoin.
Lupa voidaan myöntää, jos muutos ei ole ristiriidassa asemakaavan ja muiden rakentamismääräysten kanssa. Käyttötarkoituksen muuttaminen voi edellyttää myös yhtiöjärjestyksen muuttamista. Yhtiöjärjestyksessä olevat määräykset eivät kuitenkaan sido rakentamislain mukaisessa lupamenettelyssä, eikä myönteisellä lupapäätöksellä ole yhtiöoikeudellisesti sitovia vaikutuksia. Peruskorjausten yhteydessä toimenpiteiden luvanvaraisuuden ratkaisee korjauksen laajuus ja luonne.
Rakentamisen luvanvaraisuutta on selvitetty Auran kunnan rakennusjärjestyksessä. Luvan hakuvaiheessa rakennustarkastaja harkitsee lopullisen lupatarpeen tapauskohtaisesti rakentamislain, alueidenkäyttölain ja rakennusjärjestyksen mukaisesti.