Luonto

Oripää on pieni Auranmaan kunta, joka tarjoaa elämyksiä luonnon parissa. Oripäässä on oivallisia retkeilymahdollisuuksia mm. Polvarin polku ja Harjureitin retkeilyreitti. Harjureitin lakeuksilla on mahdollista kokea lapinlumo – ”pikkulapin” Harjureitti sijaitsee keskeisellä osaa Lounais-Suomen ainoaa yhtenäistä harjujaksoa. Oripäänkankaalla on lisäksi kolme hautavajoamaa: Kalevan-, Käinän- ja Polvarinhaudat.

Oripään kirkonkylän pohjoispuolella, harjua pitkin kulkevan Huovintien varrella sijaitsee suuri siirtolohkare Teinikivi, joka on rauhoitettu luonnonmuistomerkiksi jo vuonna 1940. Kivi oli tien varrella tärkeä maamerkki ja etappipaikka satojen vuosien ajan.

Vapaa-ajankeskuksessa on luonnon helmaan rakennettu lenkkipolut ja talvisin hoidetut hiihtoladut. Pohjavesialueelta pulppuava kirkas ja puhdas vesi on elämän eliksiiri monelle lähialueen kunnan asukkaalle. Oripään seutu on vedenjakaja-aluetta, sillä Oripäästä purkautuvat vedet kolmeen suuntaan. Oripään alueelta alkunsa saavia jokia ovat Saaristomereen virtaava Aurajoki, Selkämereen laskeva Yläneenjoki sekä Myllylähteestä alkunsa saava Loimijoen sivujoki Hanhijoki. Aurajoen alkulähteille pääset tutustumaan Kangastieltä pitkospuiden ja opastaulujen saattelemana. Kunnan koillisosassa sijaitseva Myllylähde on pohjaveden huomattava purkauskohta harjusta. Myllylähdettä on sanottu pohjoismaiden suurimmaksi lähteeksi. Oripään lähimaastot tarjoavat oivat marja- ja sienipaikat satoaikaan.