Syrjämän ateljeekoti

Aukioloajat ja pääsymaksut

Osoite: Yläneentie 15, 32500 Oripää

Taiteilija Viljo Syrjämän ateljeekoti Villa Ville on kesällä 2024 avoinna 2.6.-25.8. sunnuntaisin klo 14-17. Ateljeekoti on aukioloaikojen ulkopuolella tilauksesta auki pienillekin ryhmille. Lisäksi ateljeekotiin pääsee tutustumaan lauantaina 8.6. klo 10-13, jolloin vietetään lasten museopäivää. Lasten museopäivänä sisäänpääsy on maksuton.

Tiedustelut: Oripään kirjasto puh. 0400 215582, kirjasto@oripaa.fi

Pääsymaksut:

Aikuiset 6 €
Koululaiset, opiskelijat ja eläkeläiset 5 €
Lapset 7-12 vuotta 1 €

Ryhmät 5 € / henkilö, sisältää opastuksen

Ilmaiskävijät: Museoalan ammattilaiset, sotaveteraanit ja lotat

Villa Ville eli Viljo ja Kaisu Syrjämän ateljeekoti

Taiteilija Viljo Syrjämän 1950-luvun alussa rakentama talo on Oripään merkittävin kulttuurikohde. Villa Villen nimellä tunnettu talo oli sekä taiteilijaperheen koti että ateljee. Innoituksen taloon Syrjämä sai Italian Firenzessä sijaitsevasta San Marcon luostaria esittävästä valokuvasta. Syrjämä oli nimittäin saanut stipendin Italiassa suoritettavia taideopintoja varten, mutta toisen maailmansodan syttyminen esti opinnot. Sodan jälkeen Syrjämä päätti tuoda Italian Oripäähän.

Talo on taiteilijan itse suunnittelema ja rakentama, joten sitä voi pitää Syrjämän huomattavimpana taideteoksena. Talossa lähes kaikki on käsityötä, sillä esimerkiksi talon ulkoseinien tiilet ovat Syrjämän valmistamia. Myös talon sisustus ja huonekalut ovat Syrjämän käsialaa, ja talo sisältää runsaasti koristeellisia yksityiskohtia. Siten Syrjämän taiteilijakoti on ainutlaatuinen tekijänsä elämäntyöstä kertova kohde.

Talossa on huomattava kokoelma sekä Viljo Syrjämän että hänen puolisonsa Kaisu Syrjämän (1918-2008) taideteoksia. Oripään kunta sai talon lahjoituksena 2008 ja talo avattiin yleisölle kesällä 2010.

Kuva: Urpo Lehtimäki

Viljo Syrjämän elämänvaiheet

Viljo Syrjämä syntyi Paltamossa 17.5. 1914, joskin hänen sukujuurensa ovat Turussa. Oripäähän hän tuli 1928, jolloin hänen isänsä Petter Johan Syrjämä (vuoteen 1935 Selin) valittiin Oripään kirkkoherraksi. Viljo Syrjämä opiskeli Turun taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1931-1933, sekä vuosina 1933-1938 hän opiskeli maalausta ja kuvanveistoa Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa (Ateneumissa) Helsingissä.

Sota katkaisi lupaavan taiteilijan uran viideksi vuodeksi. Viljo Syrjämä osallistui sotiimme kiväärijoukkueen johtajana ja oli mukana ainakin Lampeisen, Raudun, Kiviniemen, Vuokselan ja Vuosalmen taisteluihin. Hänet kotiutettiin vänrikkinä marraskuussa 1944.

Sodasta palannut taiteilija asettui Oripäähän. Viljo Syrjämä toimi sodanjälkeisinä vuosina vapaana taiteilijana, mutta vuonna 1949 hänet kutsuttiin Oripään seudun yhteiskoulun kuvaamataidon ja käsityön opettajaksi. Hän toimi tehtävässä aina vuoteen 1976 asti. Viljo Syrjämä kuoli Oripäässä 13.6.1976 ja hänet on haudattu Oripään hautausmaalle.

Viljo Syrjämä taiteilijana

Viljo Syrjämä oli monipuolinen taiteilija, jonka tuotanto käsittää veistoksia, maalauksia, kaiverruksia ja grafiikkaa. Syrjämän aiheista lähimpiä olivat luonto, maisemat sekä muotokuvat. Vesi oli elementti, jota hän kuvasi erityisen mielellään.

Syrjämä omaksui ekspressionistisen tyylin jo nuorena ja vaikutteet näkyivät läpi hänen koko tuotantonsa. Virikkeitä Syrjämän tuotantoon ovat antaneet Akseli Gallen-Kallela, Unto Pusa, Aimo Kanerva, Helene Schjerfbeck ja Uuno Alanko. Syrjämä toimi Turun taiteilijayhdistyksessä sekä Loimaaan taideseurassa ja hänen julkisisista taideteoksistaan tunnetuimpia ovat Oripään koulun seinässä olevat reliefit sekä Oripään hautausmaalla oleva sankaripatsas. Viljo Syrjämän teoksia on ainakin Turun taidemuseon, Loimaan taidemuseon ja Oripään kunnan kokoelmissa sekä lukuisissa yksityiskokoelmissa.

Kaisu ja Mikko Syrjämä

Viljo Syrjämän lisäksi talossa asuivat hänen puolisonsa Kaisu Syrjämä (os. Heinisuo, s. 1918) ja poikansa Mikko Syrjämä (s. 1947). Viljo Syrjämä tapasi tulevan puolisonsa jatkosodan alussa Orivedellä, jossa Syrjämä toimi sotilaskouluttajana. Kaisu Syrjämä opiskeli sotavuosina oopperalaulajaksi Sibelius-akatemiassa ja miehensä tavoin hän teki elämäntyönsä opettajana. Kaisu Syrjämä kuoli Oripäässä 2.5.2008.

Pariskunnan poika Mikko Syrjämä oli talon viimeinen asukas. Mikko Syrjämä teki elämäntyönsä kemistinä ja asui Syrjämän talossa kuolemaansa 11.7.2007 asti.

Video Syrjämän ateljeekodin portailta