Kotiseutumuseo Kivimakasiini

Osoite:
Yläneentie 3, 32500 Oripää
Puh: 0400 215 582 (Oripään kirjasto)

Pääsymaksut:
Maksuton sisäänpääsy normaaleina aukioloaikoina. Ryhmäkävijöiden pääsymaksu 3 €/henkilö vähintään viiden hengen ryhmiltä, ja hintaan sisältyy opastus.

Aukioloajat:
Kivimakasiini on avoinna 2.6.-25.8.2024 sunnuntaisin klo 12-14. Lisäksi Kivimakasiini on auki lauantaina 8.6. klo 10-13, jolloin vietetään lasten museopäivää. Tiedustelut kirjastosta puh. 0400 215 582, s-posti kirjasto@oripaa.fi

Oripään kivimakasiini toimi aikoinaan pitäjän viljamakasiinina, jonka tarkoituksena oli kerätä siemen- ja syömäviljaa katovuosien varalle. Makasiinin oven päällä oleva vuosiluku 1912 tarkoittaa aiottua valmistusvuotta, mutta todellisuudessa makasiini valmistui vasta 1915. Viljamakasiineja perustettiin kuntiin 1700 – luvulta lähtien, ja Oripään ensimmäinen pitäjämakasiini valmistui 1819 Grönkullan kukkulalle.

Yleisölle kotiseutumuseo avattiin vuonna 1986. Museon näyttelyt kertovat talonpoikaisesta elämästä 1800 – luvulla. Esillä on arkisia esineitä pellonmuokkausvälineistä kotitaloustarvikkeisiin sekä juhlaan liittyviä esineitä, kuten esim. kirkkosilkkejä. Museon esineistön komea yksityiskohta ovat 1800 – luvun alkupuolelta peräisin olevat kiesit, joiden koristeluihin kuuluvat mm. kullanväriset leijonanpäät. Oripäässä asui 1800 – luvun puolivälissä n. 710 henkeä, joista suuri osa oli palkollisia, torppareita ja lampuoteja. Säätyläisiä ei juurikaan pitäjässä ollut, vain kappalainen tyttärineen. Talonpoikia oli n. 200 henkeä.

Kesällä 2005 Oripään vanhassa pitäjämakasiinissa avattiin Äären kauppamuseo, joka on osa kotiseutumuseon pysyvää näyttelyä.

Elokuussa 1930 21-vuotias Eino Ääri avasi sekatavarakaupan Oripään kirkonkylällä. Kauppa oli aito sekatavarakauppa alusta lähtien ja suosittuja tuotteita oli mm. polkupyörät. Kauppa toimi myös kukkakauppana. Kaupasta saattoikin ostaa lähes kaikkea tuoretta lihaa lukuun ottamatta. Tosin sitäkin sai tilaamalla. Kauppiaspariskunta Eino ja Sylvia Ääri pitivät Oripään kylässä kauppaa viiden vuosikymmenen ajan. Sillä oli uskollisen asiakaskunnan lisäksi kaukaakin saapuneita ihailijoita, sillä tällaista kauppaa ei enää 1980-luvulla juuri muualta löytynyt!

Rouva Ääri keräsi kaupan esineistöä vuosien ajan omaan henkilökohtaiseen museoonsa ja testamenttasi kokoelmansa Oripään kunnalle. Näyttelyn on koonnut Irma Nikkola.

Keväällä 2016 Kivimakasiiniin koottiin pankkinäyttely. Liedon Säästöpankin Oripään konttori lopetti toimintansa vuonna 2012, ja sieltä saatiin Kivimakasiiniin kaksi vanhaa hienoa kassakaappia. Niiden lisäksi Kivimakasiinissa on esillä muuta pankkiesineistöä, kuten vanha kassa-arkku.

Tervetuloa nostalgiseen tunnelmaan!