Hartmannin museomökki (suljettu toistaiseksi)

Osoite: Kanikkalankuja 66, 32500 Oripää

puh: 0400 215 582

Hartmannin museomökki ulkoapäin

Hartmannin mökki lienee rakennettu vuosina 1878-80. Mökin paikkaa kutsuttiin aikoinaan Salmiseksi sen rakentajan, maatyömies Anselm Salmisen mukaan. Hänen vaimonsa Fiia oli monitaitoinen nainen, joka teki vaativimpia töitä emäntien apuna. Ida Hartmann osti mökin todennäköisesti vuonna 1928. Hänen isänsä oli Loimijoelta Oripäähän muuttanut suutari.

Ida Karoliina Hartmann syntyi vuonna 1878 ja Olga Valborg vuonna 1881. Ida Hartmann lähti insinööriperheen kotiapulaiseksi Englantiin ja sen jälkeen Amerikkaan. Työpäivät olivat pitkiä ja isäntäperhe varsinaissuomalaisittain luonnehdittuna “nuuka”, sillä miljonääriperheessä vanhat lakanatkin paikattiin moneen kertaan. Pieni punainen mökki kangasteli Idan unelmissa. Säästämisen tuloksena hän saattoi ostaa Salmisen soman pienen mökin ja pyysi sisarensa Olgan asuintoverikseen.

Olga oli ammatiltaan leipuri, mutta oli ollut usein sairaana ja välillä työttömänäkin, joten hän suostui Idan ehdotukseen. Sisarukset olivat kumpikin tarkkoja koti-ihmisiä, ja heidän päivänsä täyttyivät täsmällisesti noudatetuista rutiineista. Mökki ympäristöineen pidettiin aina erinomaisessa kunnossa. Lähetystyö oli Hartmannin sisaruksille tärkeää ja sunnuntaisin he olivat tuttu näky kirkossa. Ida Hartmann kuoli äkillisesti vuonna 1961, ja hänen sisarensa Olga eli muutaman vuoden yksinään ennen kuin muutti vanhainkotiin, jossa kuoli vuonna 1970.

Ida Hartmann testamenttasi mökin irtaimistoineen Oripään kunnalle. Tänä päivänä mökki on museona ja täysin alkuperäisessä asussaan.