Taustaa: Huittisten ja Tyrvään seudun kotiseutuyhdistykset ovat aloittaneet esiselvityshankkeen Turusta Vaasaan vieneen historiallisen postireitin tunnetuksi tekemiseksi sekä kehittämiseksi matkailua ja kotiseututuntemusta palvelemaan. Ainakin 1500-luvulta asti Turusta kulki tie Virttaan, Vampulan, Huittisten, Vammalan ja Karkun kautta Hämeenkyrön, jossa se yhtyi Hämeenlinna-Vaasa tiehen. Koska rantatie oli monien jokien vuoksi usein lähes kulkukelvoton, posti kulki sisämaan reittiä Turun ja Korsholman linnakaupunkien välillä 1645-1675.Vanha tie kulkee harjuja ja jokivartta pitkin sekä vanhojen kylien läpi. Hankkeemme osa tästä pitkästä historiallisesta reitistä on väli Oripää-Kyröskoski. (Vanhan tien tarkempi reitti: Oripää-Kangastie-Virttaa-Ketunahteentie-Vampula-Loimijoentie-Huittinen-Raskalantie-Keikyä-Jokisivutie-Sarkiantie-Tyrväänkyläntie-Roismala-Vammala-Marttilankatu-Kallialan koulutie-Heinoontie-Karkku-Kellokiventie-Häijää-Perämaantie-Haukijärventie-Herttualantie-Hämeenkyrö-Kyröskoski)

Pyrimme olemaan ikään kuin liima, joka yhdistää toisia: Turku-Oripää välillä on jo matkailutiehanke, Pohjamaallakin suunnitelmia. Esiselvitys on saanut rahoitusta Joutsenten reitiltä.

 

Kutsumme vanhan tien varressa olevia yhdistyksiä, yrityksiä ja asukkaita mukaan tuomaan vanhaa tietä ja/tai omaa toimintaansa esiin!

Tie tuntuu itsestään selvältä, kuljemmehan tiellä miltei joka päivä! Tie on merkittävä osa kulttuuria ja maisemaa. Ihmisten lisäksi tieto, posti ja kehitys ovat kulkeneet tien välityksellä. Sanat tie ja tieto ovatkin samaa juurta! Tiet vaikuttavat luontoon monin tavoin ja ovat vaarallisia monille eläimille. Kun huomioi liikennesäännöt ja toiset liikenteessä olijat, kaikki toimii mahdollisimman hyvin. Tietä pitkin pääsee toisten ihmisten luo, moniin hienoihin paikkoihin ja ylipäätään yhteiskunta toimii ja arki rullaa!

Teillä on erilaisia nimiä. Mistä tiestä kotiseudullasi sinä pidät erityisesti? Jos saisit päättää, minkä nimen sinä antaisit lempitiellesi? Joka tapauksessa tien nimi helpottaa oikeaan paikkaan löytämistä, pelastuslaitoksen työtä ja sitä, että posti tulee perille.

Onko sinulla tarina koulutiestäsi tai jostakin matkasta, jossa tie ja matkanteko ovat jääneet erityisesti mieleesi. Jos teitä ei olisi, kuinkahan kaukana kotoa olisit käynyt?  Myös todella moniin ammatteihin liittyy tie tavalla tai toisella. Jos olet rakentanut tietä, tehnyt työtä tien päällä tai jakanut postia, olisi kiinnostavaa kuulla siitä! Kirjoita tai kerro kotiseudun tiehen liittyvä tarinasi meille. Koostan tien varrelta kirjoitelman, joka julkaistaan ainakin sähköisesti kotiseutuyhdistysten sivuilla.

Oletko kiinnittänyt huomiota tien varressa oleviin postilaatikoihin, bussipysäkkeihin, liikennemerkkeihin, katujen nimikyltteihin, katuvaloihin, aurausviittoihin, riista-aitoihin tai vanhoihin kilometripylväisiin? Millaisen postilaatikon, liikennemerkin, opasteen tai neulegraffitin sinä haluaisit tehdä tien läheisyyteen vai tilaisitko veistoksen tai maalauksen ladon seinään paikalliselta taitajalta?

Haastamme Vanhan Turuntie eli historiallisen postireitin varressa olevat yhdistykset, yritykset ja asukkaat tekemään oman teoksensa ulos, tien läheisyyteen tai tuunaamaan postilaatikkonsa kaikkien tielläliikkujien iloksi ja teidän omaksi ”maa(ntie)merkiksenne”.

Aion itse tutustua reittiin entistä paremmin kulkemalla Oripäästä-Kyröskoskelle huhtikuussa jalan tai pyörällä. Katselen tarkasti, näkyykö jo silloin tien lähettyvillä jotakin uutta!

 

Ystävällisin terveisin: Outileena Uotila, hankekoordinaattori EU:n rahoittama vanha postireitti- hanke

outileena.uotila@gmail.com, 040 825 4454